24 Ekim 2009 Cumartesi

CEYHAN KÖSRELİ KÖYÜ

Kategori:


Coğrafi - GenelAçıklama:

Ceyhan Kösreli köyü yörükleri 19. yüzyılın başlarında Ceyhan'ın kuzey doğusunda Ceyhan nehri ile Mercin ırmağı ortasında kalan alüvyonlu topraklar üzerinde yerleşmişlerdir. Köyün kurucusu Hacı Musa oğlu Akkonaklı Hacı Kerim Gürbaz ile Topçu Alidir(YALDIZ). Nahiye konumunda iken Belde konumuna geçen Ceyhan Kösreli Kasabası Belediye oluncaya kadar yörenin en büyük köyü olması nedeni ile merkez köy olarak konumunu devam ettirmiştir.



Köyümüzün kuruluşu, Orta Asya'dan 13. yüzyılın ortalarında Orta Asya üzerinden Anadolu'ya göç eden Karakoyunlu yörüklerinden Kösreli aşireti, göçebe oldukları için yaşam alanı olarak uygun yöreleri bulabilmek için, batıya doğru yönelmeleri ile oluşmuştur. Bir bölümü Sivas'ta kalan aşiretin, hayvan otlatmak için yazlık ve kışlık olarak uygun buldukları yörelere yerleşmişlerdir. Ayrancı Aslan köyün'de kalanların haricinde, diğer obalar güney ve güney batıya doğru ilerlemeye devam etmişler, Orta Toroslar'a kadar ulaşmışlardır. Göksu Vadisi yöresine Mut ilçesi sınırlarına yerleşen yörüklere Kulfallı denilmiştir. Kösreli adı bazı obalarda Köselerli olarak değişmiştir. Karamanoğlu beyliği sınırları içinde kalan bu bölgede Aşağıköselerli, [y[Yukarıköselerli]] ve Köselerli adlarında 3 köy kurulur. Yazı Torosların yükseklerinde, kışı ise vadide göçebe olarak geçiren yörükler, 19. yüzyılın başlarına kadar bu şekilde yaşarlar. Bu dönemde yörede ortaya çıkan kuraklıktan çok etkilenirler. Obalar halinde güneye doğru inerler. Erdemli Kösreli, Tarsus Huzurkent Kösreli adıyla bu bölgelere yerleşenlerin son grubu Ceyhan ovasına geldiklerinde bugünkü Ceyhan - Osmaniye Karayoluna 10 km, Ceyhan'a 28 km mesafede Mercin Irmağı ile Ceyhan Nehri arasında kalan Dalkır denilen verimli toprakların bulunduğu bölgeye yerleşmişler.



Eski adı Dalkır olan Kösreli'de Yörük ve Adana yöresi gelenek ve görenekleri harmanlanmıştır.



Yörük Mutfağı [değiştir]İçli köfte, Sarmısaklı köfte, Mercimekli köfte, Ekşili köfte, Çiğ köfte, Kısır, Yüzük çorbası, Yoğurtlu Mantı, Baş kavurması, Karın ve Mumbar dolması, Şırdan dolması, Kelle ve Paça çorbası, Ciğer kavurması, Semiz otlu sarmısaklı cacık, Bulgur pilavı, Dövme pilavı, Pirinç pilavı,Asma yaprağı sarması, Dut yaprağı sarması, Lahana sarması, Kıymalı Kabak ve Patlıcan dolması, Sıkma (çökelek peynirli), Gözleme, Gömeç Kavurması, Gömeç böreği, Ispanak Kavurması, Ispanaklı börek, Patates kavurması, Patatesli börek, Kıymalı börek, Çökelek peynirli börek, Cere peyniri ve dahası Acılı Adana kebabı, Şiş kebabı (Kuşbaşı). Yani yörenin kendine has yemeği yoktur. Tüm yemek çeşitleri Adana ili ve bölgeye ait geniş ve çeşitli yemeklerdir...



Ekmekleri [değiştir]Yufka ekmeği, Bazlama, Tandır ekmeği



İçecekleri [değiştir]Yayık Ayranı, Şalgam suyu, Meyan kökü suyu (Haşlama),



Tatlıları [değiştir]Soğuk tatlı Bici bici (Eski adıyla Karsambaç), Un helvası, İrmik helvası, Aşure, Halka tatlı, Karakuş Tatlısı, Lokma tatlısı



Coğrafya [değiştir]Düzova üzerine kurulu olan Kösreli Adana iline 73 km, Ceyhan ilçesine 28 km, Osmaniye iline 30 km mesafededir



İklim [değiştir]Yörede Çukurova (ılıman Akdeniz) iklimi hakimdir.



Ekonomi [değiştir]Ekonomisi Tarıma dayalıdır.Hayvancılıkta yapılmaktadır. Kösreli Karpuzu ile Meşhurdur. Türkiye de ilk Turfanda Karpuzun yetiştirildiği bölge olarak tanınmaktadır. Alabalık yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Diğer tarım ürünleri ise şöyle sıralanmaktadır.



Buğday, Soya, Mısır, (Eskiden Sulu Pamuk üretim merkezlerinden idi. Yanliş tarım politikaları nedeniyle cazibesini kaybetti ve üretimden tamamen vazgeçildi.)



Mahalleler [değiştir]Cumhuriyet Mah.

Dalkır Mah.

Dumlupınar Mah.

Bahçelievler MahKategori:
                                                                                         Buyazı facebuktaki kösreliler grubundan alınmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder